Uncategorized

Vitus Passie schittert tijdens voorpremière

De Sint Vitus Passie is op zaterdag 10 februari officieel in voorpremière gegaan. Componist en bedenker Anne de Bruijn liet voor het eerst zijn stuk zien en horen aan belangstellenden. Omrop Fryslân kwam langs en maakte reportages voor tv en radio.

Primeur

Met de Sint Vitus Passie komt de culturele hoofdstad van Europa naar Wetsens. Het piepkleine terpdorpje heeft in mei de primeur van de eerste Sint Vitus Passie ooit. Tijdens de voorpremière vertelde De Bruijn het verhaal van de Vitus Passie en liet hij zijn compositie klinken in de Sint Vituskerk van Wetsens.

De Vitus Passie is onderdeel van Under de Toer, een serie van dertig verhalen ‘onder de toren’. De oplettende toeschouwer zag zaterdag echter dat de Sint Vituskerk van Wetsens geen toren heeft. Toen de predikant op een zondag in 1842 vertelde over de laatste krachtsinspanning van Simson, stortte de toren van Wetsens in. Was het stom toeval of een wonder dat de toren het begaf toen de preek over krachtbron Simson klonk in een naar Vitus vernoemde kerk? 176 jaar later komen Simson en Vitus opnieuw samen, dit keer in de Vitus Passie – een moderne vertelling van componist De Bruijn.

Omrop Fryslân

Ook regionale omroep Omrop Fryslân is het niet ontschoten dat de Sint Vitus Passie in voorpremière is gegaan. Voor radio en tv zijn reportages gemaakt. Aan het woord niet alleen de componist zelf, maar ook een van de Vitus-acteurs.