Nieuws

Sint Vitus Passie in voorpremière

Met de Sint Vitus Passie komt de culturele hoofdstad van Europa naar Wetsens. Het piepkleine terpdorpje heeft in mei de primeur van de eerste Sint Vitus Passie ooit. Op 10 februari geeft componist Anne de Bruijn een exclusief voorproefje op zijn moderne drieluik, dat onderdeel is van Under de Toer.

“Een uniek project”
Sinds een zondagochtend in 1842 moet de karakteristieke Sint Vituskerk in Wetsens het zonder toren doen. Als de predikant vertelt over de laatste krachtsinspanning van Simson, stort de toren van Wetsens in. Is het stom toeval of een wonder dat de toren het begeeft als de preek over krachtbron Simson klinkt in een naar Vitus vernoemde kerk? 176 jaar later komen Simson en Vitus opnieuw samen, dit keer in de Vitus Passie – een moderne vertelling van componist De Bruijn.

Op zaterdag 10 februari om 10.00 uur geeft De Bruijn – in de Sint-Vituskerk van Wetsens – een voorproefje op zijn Sint Vitus Passie. Geïnteresseerden, vrijwilligers en media krijgen dan de kans om alvast de sfeer van de Vitus Passie in Wetsens te proeven. “Dit is een uniek project, iets wat ik in mijn vijftigjarige loopbaan als dirigent en componist nog niet eerder heb gedaan”, vertelt De Bruijn. “De Sint Vitus Passie wordt voor, maar vooral door mensen uit de omgeving gemaakt. Dat is wat mij betreft wat de Vitus Passie zo sterk maakt. Op dit moment zoeken we nog allerlei mensen. Van koorleden tot decorbouwers en van instrumentalisten tot mensen die kunnen helpen met de organisatie. We nodigen iedereen uit te komen helpen, kijken en meedoen.”

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of als koorlid meedoen aan de Sint Vitus Passie? Vul dan ons contactformulier in of kom een kijkje nemen in de Sint-Vituskerk op zaterdag 10 februari om 10.00 uur.