Nieuws

De Sint Vitus Passie komt terug in 2020

Wie had dat ooit gedacht? Een klein maar karakteristiek kerkje zonder toren in het kleine terpdorpje Wetsens, ergens vlakbij Dokkum, in de spotlights in het kader van Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa? En niet zomaar een beetje! De belangstelling was na 10 uitvoeringen in 2018 nog zo groot, dat is besloten in 2020 op herhaling te gaan en vier nieuwe uitvoeringen te realiseren.

Het is alweer enige tijd geleden dat het kerkje van Wetsens is ondergebracht bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Bij de overdracht werd gesproken over een uniek project: Under de Toer in het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa. Voor dit project zijn dorpen en steden in Friesland geselecteerd met een bijzonder ‘verhaal onder de toren’, die een aanleiding zijn voor een cultureel spektakel. En Wetsens, met de Sint Vituskerk, had en heeft ook een bijzonder verhaal ‘onder de toren’ als bron voor zo’n cultureel spektakel. In samenwerking met de tekstschrijvers Ina Sijtsma, Benjamin de Bruijn, Joanneke Romkema en Componist en toonkunstenaar Anne E. de Bruijn is zo de Sint Vitus passie ontstaan.

De toren stort in…
Wat is dan dat bijzondere verhaal? Op een zondagochtend in 1842 staat een predikant op de preekstoel in de Sint Vituskerk te Wetsens. De preek gaat over Simson, richter van het volk Israël, ongeveer 1000 jaar voor Christus. Van zijn kracht (haren) en zicht ontdaan staat Simson in de Tempel van Dagon, de God van de Filistijnen. Zijn handen tasten naar de God biddend om kracht trekt hij in een uiterste krachtinspanning de pilaren om. De Tempel stort in en alle Filistijnen komen om. En precies tijdens die preek stort zonder aantoonbare reden ook de toren van Wetsens, onder luid geraas, in.

Het plan
Op basis van dit verhaal ‘onder de toren’ van de Vituskerk in Wetsens is de Sint Vitus Passie ontstaan. Natuurlijk gaat het over Simson, maar ook over Sint Vitus, de naamgever van de kerk. De jonge Vitus leefde ongeveer 300 jaar na Christus en werd geboren in Mazara del Vallo op Sicilië (Italië). Hij was de zoon van een romeis veldheer, maar werd christelijk opgevoed door zijn pleegouders Crescentia en Modestus. Als overtuigd christen genas en hielp Vitus mensen die leden aan ziektes van de geest. Hij bleef volharden in zijn geloof, ondanks ernstige vervolging door de keizer en zijn vader, die de Romeinse Goden aanbaden en het Christelijke geloof verwierpen. Vitus doorstaat een aardbeving, de kookpot met kokende olie en de leeuwenkuil. Hij sterft op 12 jarige leeftijd na alle beproevingen te hebben doorstaan, samen met zijn opvoeders die hem trouw bleven.

Scenes
De Sint Vitus Passie is een muzikaal drieluik geworden met diverse scenes:
– Dagon, de tempel
– Wetsens, St. Vituskerk 1842
– Processie naar waar eens de toren stond

De Sint Vitus Passie is een muzikaal liturgisch drama, met vocale solisten (Vitus, Crescentia, Modestus, Simson en de predikster), koren (kleinkoor en publiekskoor) en diverse instrumenten: harp, piano en orgel, euphonium, dwarsfluit, viool en slagwerk. De pelgrimstocht in het kader van Sint Vitus heeft beeldmateriaal opgeleverd dat geprojecteerd zal worden tijdens de uitvoering op de muren van het pas gerestaureerde St. Vituskerkje. Er wordt daarnaast met licht en geluid gewerkt, kortom een totaaltheater rond dit unieke verhaal Wetsens, Under de Toer, zonder toren….

Uitvoeringen
zullen plaatsvinden op vrijdag 12 juni om 20.00 uur, zaterdag 13 juni om 20.00 uur en zondag 14 juni 2020 om 14.00 (uitverkocht) en 20,00 uur. Bestel hier uw kaarten.