Het ontstaan van de Sint Vitus Passie

“Ik dacht, ik lever gewoon een plan in. Ik had nog geen noot op papier, maar ik heb een jarenlange ervaring met het maken van muziekstukken.” Zo omschrijft componist Anne de Bruijn het begin van zijn unieke project in NRC. Wat begon als een wild idee in het hoofd van De Bruijn, kreeg al snel gestalte in de vorm van een meeslepend verhaal en muzikale uitwerking op papier.

Under de Toer

Met het plan onder de arm maakten De Bruijn en Joanneke Romkema – die samen muzikaal organisatiebureau Promovocaal vormen – een ronde langs culturele fondsen en projecten die verbonden zijn aan Leeuwarden-Frysl├ón, culturele hoofdstad van Europa. Zo zegde het Prins Bernhard Cultuurfonds een subsidie toe en nam Under de Toer de Sint Vitus Passie op in haar programma.

Under de Toer staat voor een serie van 32 verhalen onder de toren in het kader van de culturele hoofdstad van Europa. De Sint Vitus Passie is niet alleen uniek als nieuwe creatie, maar ook omdat de Sint-Vituskerk, waar de Sint Vitus Passie uitgevoerd zal worden, helemaal geen toren heeft. Die toren stortte in 1842 in toen in de kerk een preek klonk over krachtbron Simson. Op die zondag in 1842 kwamen Simson en Sint Vitus samen in een stofwolk van geweld en liefde tegelijk.

Zeven uitvoeringen

Intussen is de productie van de Sint Vitus Passie in volle gang en staan er in mei 2018 zeven uitvoeringen gepland in de monumentale Sint-Vituskerk van Wetsens.