Het ontstaan van de Sint Vitus Passie

“Ik dacht, ik lever gewoon een plan in. Ik had nog geen noot op papier, maar ik heb een jarenlange ervaring met het maken van muziekstukken.” Zo omschrijft componist Anne de Bruijn het begin van zijn unieke project in NRC. Wat begon als een wild idee in het hoofd van De Bruijn, kreeg al snel gestalte in de vorm van een meeslepend verhaal en muzikale uitwerking op papier.

2018

De Sint Vitus Passie is in 2018 bedacht door Anne de Bruijn en Joanneke Romkema – die samen muzikaal organisatiebureau Promovocaal vormen – in het kader van Leeuwarden-Fryslân, culturele hoofdstad van Europa. Dat jaar werd de Vitus Passie zeven keer uitgevoerd onder de koepel van Under de Toer, een serie verhalen verteld ‘onder de toren’.

Bijzonder is dat de Sint Vitus Passie onderdeel was van die reeks omdat de Sint-Vituskerk, waar de Sint Vitus Passie uitgevoerd wordt, helemaal geen toren heeft. Die toren stortte in 1842 in toen in de kerk een preek klonk over krachtbron Simson. Op die zondag in 1842 kwamen Simson en Sint Vitus samen in een stofwolk van geweld en liefde tegelijk.

2020

Intussen is de productie van de Sint Vitus Passie toe aan een nieuwe ronde van uitvoeringen. In 2020 wordt het project opnieuw vier keer uitgevoerd in de Sint Vitus Kerk in Wetsens. Kaarten bestel je via deze pagina.